Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK'un başkanlık ettiği bir SESRIC heyeti, Umman İklim Haftası'na katıldı
Tarih: 14-16 Eylül 2026
Yer: Muscat - Umman

Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK’un başkanlığındaki bir SESRIC heyeti, 14-16 Eylül 2026 tarihlerinde Umman Çevre Kurumu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Umman İklim Haftası’na katılım sağladı.

Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK, Umman İklim Haftası kapsamında düzenlenen Kadınlar ve İklim Zirvesi’nde açılış konuşması gerçekleştirerek, İİT ülkelerinde iklim eyleminin ve yeşil dönüşüm süreçlerinin ilerletilmesinde kadınların oynadığı kritik role dikkat çekti.

Sayın SELÇUK, İİT ülkelerinde yaklaşık 1,1 milyar kadının yaşadığını ve bu nüfusun İİT toplam nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, İİT ülkelerinin büyük çoğunluğunda kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal hayata etkin katılımının desteklenmesi alanında kayda değer ilerlemeler sağlandığını vurguladı.

Sayın SELÇUK ayrıca, İİT ülkelerinin dünya nüfusunun dörtte birinden fazlasını oluşturmasına karşın, küresel yenilenebilir su kaynaklarının yalnızca %13’üne sahip olduğuna ve 2015 yılından bu yana İİT ülkelerinin yalnızca yaklaşık yarısında yenilenebilir enerjinin toplam enerji bileşimi içerisindeki payının önemli ölçüde artırılabildiğine dikkat çekti.

Kadınların yalnızca bir hedef grup olarak değil, iklim ve kalkınma politikalarının tasarlanması ve uygulanması süreçlerinde aktif karar alıcılar ve değişimin temel aktörleri olarak değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Konuşmasını, SESRIC’in İİT ülkeleri genelinde yürüttüğü veri üretimi, kapasite geliştirme ve araştırma faaliyetleri aracılığıyla politika önceliklerinin somut eylemlere dönüştürülmesine katkı sağlama konusundaki kararlılığını yineleyerek tamamladı.

Fotoğraf