SESRIC Yönetim Kurulu 41. Toplantısı
 
Tarih : 18 Aralık 2018 Yer : Ankara Türkiye

SESRIC Yönetim Kurulu 41. Toplantısı, 1 Nisan 2018 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasındaki üç yıllık dönem için yeni seçilmiş üye ülkelerin temsilcilerinin de katılımıyla, 18 Aralık 2018 tarihinde SESRIC Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Sayın Hounsa Mahounou Laurent (Benin Cumhuriyeti temsilcisi), Büyükelçi Sayın Salahadine Hassan Abdalla (Çad Cumhuriyeti Temsilcisi), Sayın Mahmud Muhammed Ali Abdurrahman (Filistin Devleti temsilcisi), Sayın Abullah M. Albatil (Suudi Arabistan Krallığı temsilcisi), Sayın Neila Ben Halife (Tunus Cumhuriyeti temsilcisi), Büyükelçi Sayın Mohammad Wali Naeemi (Afganistan İslam Cumhuriyeti temsilcisi), Sayın Arhan Syafrisyah bin Shah Anur (Malezya temsilcisi) ve Prof. Ömer Demir (Türkiye Cumhuriyeti temsilcisi) katılım sağlamış olup SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterlik Temsilcisi Sayın Jakhongir Khasanov, re’sen üye olarak katıldı. Merkezin Bölüm Başkanları da toplantıda yer aldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetini takiben, Merkez Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, yeni Yönetim Kurulu Üyelerini memnuniyetle karşıladığını ve SESRIC Yönetim Kurulunda kendi ülkelerini temsil etmek üzere Hükümetleri tarafından kendilerine tanınan güven konusunda tebrik ettiğini belirten bir açılış konuşması yaparak toplantıyı açtı. Yönetim Kurulu Üyeleri'nin değerli müzakerelerinin ve tavsiyelerinin, üye ülkelere daha fazla fayda sağlamak için Merkez'in çalışmalarını iyileştirmede oldukça etkili olacağına olan inancını da dile getirdi.

Genel Direktör tarafından yapılan hoş geldiniz konuşmasının ardından, Yönetim Kurulu Üyeleri, Afganistan İslam Cumhuriyeti temsilcisi Büyükelçi Mohammad Wali Naeemi’yi (Afganistan'ın Daimi İİT Temsilcisi), 1 Nisan 2018'den 31 Mart 2021'e kadar olan üç yıllık dönem için oybirliği ile Yönetim Kurulu Başkanı seçti. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti temsilcisi Prof. Ömer Demir de aynı dönem için Yönetim Kurulu toplantılarının Raportörü olarak seçildi.

Büyükelçi Mohammad Wali Naeemi, Yönetim Kurulu Üyelerine, gelecek üç yıllık döneme ilişkin kendisini Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçtikleri ve kendisini bu göreve layık bulacak kadar güvendikleri için teşekkür ve şükranlarını ifade ederek toplantıya başladı. Ayrıca Genel Müdür ve Merkez Personeline, göstermiş oldukları misafirperverlik ve toplantının başarılı geçmesini sağlamak üzere yapmış oldukları mükemmel düzenleme ve hazırlık için teşekkürlerini ve takdirlerini dile getirdi. Büyükelçi Naeemi ayrıca, en aktif İİT organlarından biri olarak SESRIC'in rolünün önemini, İİT ve üye ülkelerin çabalarını, istatistik, araştırma ve eğitim gibi üç zorunlu alanda Merkez tarafından üstlenilen değerli girişimler, programlar ve faaliyetleri de takdir ettiğini belirtti.

Ardından Yönetim Kurulu Başkanı Büyükelçi Naeemi, İİT Genel Sekreteri Ekselansları Dr. Yousef Bin Ahmad Al-Othaimeen’in mesajını okumak üzere sözü İİT Genel Sekreterliği Temsilcisi Sayın Jakhongir Khasanov’a bıraktı.

Ekselansları Genel Sekreter’in mesajının ardından, SESRIC Genel Direktör Yardımcısı Sayın Nabil Dabour “İİT ve SESRIC İşbirliği” konulu sunumu gerçekleştirdi. Bu sunumda Sayın Dabour, İİT tarihi, gelişimi, işbirliği çerçeveleri ve kurumlar konusunda yeni Yönetim Kurulu üyelerine brifing verdi. Ayrıca, SESRIC'in son kırk yıldır, istatistik, araştırma ve eğitim olmak üzere üç alanda görevini yerine getirirken kullandığı çeşitli girişimleri, programları, yöntemleri, metodolojileri ve yaklaşımları da vurguladı.

Toplantı Gündemi'nin kabul edilmesinin ardından, Yönetim Kurulu'nun SESRIC Genel Direktörlüğü Raporu’nun, 2018 yılı boyunca Merkez faaliyetlerinin ve 2020 için Bütçe Teklifi ve Çalışma Programı hakkında görüştüğü ve tartıştığı bir sonraki çalışma oturumu, yeni Yönetim Kurulu Başkanı Büyükelçi Naeemi yönetiminde devam etti.

Görüşmelerde, Yönetim Kurulu üyeleri, Merkezin teknik ve mali meseleleri hakkında değerli yorumlar ve önerilerde bulundu. Nisan 2019 tarihinde yapılacak olan İİT Kalıcı Finans Komitesinin (PFC) önümüzdeki 47. Oturumu tarafından onaylanması ve kabul edilmesi için Merkez tarafından önerilen 2020 mali yılına ait bütçenin 4.870.000 ABD Doları tutarında kabul edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.