SESRIC, İİT 4. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansında İİT 2018 Su Raporunu Sundu
 
Tarih : 14-16 Ekim 2018 Yer : Kahire Mısır

SESRIC, 14-16 Ekim 2018 tarihleri arasında Mısırın başkenti Kahire’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 4. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansında “İİT 2018 Su Raporunu” sundu.

“Risklerin Diyalog ve İşbilirliğine Dönüştürülmesi” teması ile hazırlanan rapor, İİT üye ülkelerindeki mevcut durum ve üye ülkelerde su ile ilgili konularda yaşanan problemleri değerlendiriyor.

Raporda, geçtiğimiz son 5 yıl içinde İİT üye ülkelerindeki toplam su oranının yenilenebilir su kaynaklarına oranı sadece %13.3. İİT üye ülkelerinin dünya nüfusunun %23.6’sını barındırdığı göz önünde tutulduğunda, İİT coğrafyasının yetersiz yenilenebilir su kaynakları nedeniyle ortaya çıkan olumsuzluklardan etkilenebileceği belirtiliyor. İİT Ülkelerindeki su kaynaklarının değerlendiren Rapor, İİT üyesi olmayan ülkelere kıyasla İİT üye ülkelerinde su verimliliğinin oldukça düşük olduğunu ve İİT ülkelerinin ciddi anlamda su ile ilgili sorunlar ile karşı karşıya bulunduğunun altını çiziyor. İİT Üyesi olmayan ülkelere kıyasla İİT üye ülkeleri çok daha fazla yenilenebilir su kaynakları açısından çok daha fazla baskı altında. Özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki İİT Ülkeleri (%79.6) bu baskının en yoğun olarak gözlemlendiği bölgeler.

İİT Ülkelerindeki su talebinin gelişmiş veya İİT üyesi olmayan gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha yüksek olduğunu ortaya koyan Rapor geçtiğimiz 15 sene içinde İİT Ülkelerindeki suyun yüzde 80’inin tarım sektörü için kullanıldığını ve bunun gıda üretiminde kullanılan su kaynakları ile ilgili büyük bir dengesizliğe işaret ettiğini belirmektedir. Rapor ayrıca içme suyu ve sanitasyon hizmetlerine erişim açısından İİT Ülkelerindeki kentsel ve kırsal bölgeler arasında ciddi bir eşitsizliğin olduğunu da tespit etmekte.

Mevcut su kaynakları üzerindeki baskının yanı sıra, Rapor, geçtiğimiz son yıl için İİT Ülkelerinde tatlı su kaynakları nedeniyle 176 devletlerarası ve ülke içi çatışma yaşandığını ve bunun bir sonucu olarak su güvenliğinin İİT’nin önemli bir gündem maddesi haline geldiğini belirtmektedir. Bu gündemin bir parçası olarak, İİT 2018 Su Raporu su güvenliği ve barışı konularına çözüm aramaktadır.

İİT ülkelerinde su kaynakları ile ilgili konulardan kaynaklanan riskleri işbirliği fırsatlarına dönüştürülebileceğini savunan Rapor, İİT üye ülkelerinin kendi aralarında ve İİT Üyesi olmayan ülkelerle sadece 2017 yılına 74 sınır aşan suyolları işbirliği platformuna üye olduklarını ortaya çıkarmıştır. Risk ve zafiyetlerin en aza indirilebilmesi için İİT üye ülkeleri ile İİT üyesi olmayan ülkeler arasında işbirliği hayati bir önem taşımaktadır.

İİT Su Konseyi’nin direktifleri doğrultusunda Raporun temel amacı İİT Su Vizyonunun denetlenmesi ve uygulanması olarak belirlenmiştir. İİT Su Vizyonu Belgesi ile İİT üye ülkeleri arasında su ile ilgili konularda işbirliğinin geliştirilmesi, kanıt temelli politikalar geliştirilmesi konusunda bilgi verme, kapasite geliştirme ve üye ülkeler arasında bilgi birikim paylaşımın teşvik edilmesini hedeflenmektedir.

15 İİT üye ülkesinin İİT Su Vizyonu’nun uygulamasında sağladıkları başarı ve karşılaştıkları zorlukları verileri analiz edildiği tematik bölümünde, İİT Ülkelerinin su ile ilgili konulardaki gereksinimleri ve önceliklerini incelenmekte ve İİT Ülkelerinde su güvenliğinin sağlanması konusunda stratejiler geliştirilmektedir.

Rapor son olarak entegre su kaynakları yönetimi, su kalitesi ve kullanılabilirliği, su ile ilgili altyapı yatırımları, su yönetişimi gibi pek çok konuda politik çıkarımlar sunarak, İİT ülkelerinin su ile ilgili karşılaştıkları sorunlarla baş etmekte uygun politika ve stratejiler üretilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Rapor, İİT üye ülkelerinin su alanında mevcut durumlarına ve su ile ilgili konularda yaşanan problemlerine ışık tutmaktadır.