SESRIC ve IRCICA İİT’nin kuruluşunun 49. Yıldönümünde Resepsiyon Düzenledi
 
Tarih : 02 Ekim 2018 Yer : Ankara Türkiye

SESRIC ile İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) kuruluşunun 49. yılında Ankara’da ortak bir resepsiyon düzenlenmiştir.

Resepsiyon, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk, Eski Başbakan Yardımcısı Sn. Hakan Çavuşoğlu, Eski İİT Genel Sekreteri Sn. Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Dini ve İslami İlişkiler Danışmanı Sn. Dr. Mahmoud Al-Habbash, IRCICA Genel Direktörü Sn. Dr. Halit Eren, SESRIC Genel Direktörü Sn. B.E. Musa Kulaklıkaya, Filistin Ankara Büyükelçisi Sn. B.E. Feed Mustapha, İİT üyesi Ülkelerin Ankara’daki Diplomatik Temsilcileri, ve diğer misafirlerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

SESRIC Genel Direktörü, Sn. Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, yaptığı konuşmada İİT'nin dünyadaki 1,8 milyardan fazla Müslüman'ın temsilcisi ve ortak sesi olduğunu belirtmiştir. B.E Kulaklıkaya “1969'da El Aksa Camii'ne yapılan kundaklama saldırısının, Müslümanları, şu anda İslam Ülkeleri arasında işbirliği için en büyük resmi siyasi platform ve BM’den sonra ikinci en büyük Hükümetlerarası örgüt olan İİT'yi kurmaya teşvik etti”ğini ifade etmiştir.

IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren konuşmasında, İİT'nin ortak değerlerimize ve dayanışmamıza dayandığını belirtmiştir. Ayrıca Sn Eren, Kudüs'teki mevcut durumun ve genel olarak Filistin Davası'nın geçmişten daha kötü bir halde olduğunu vurgulamıştır.

Filistin Ankara Büyükelçisi Sn. Feed Mustapha, İİT'nin BM'den sonra en büyük ve en kapsamlı örgüt olduğunu belirtmiştir. Büyükelçi ayrıca, “vatanımızı ve değerlerimizi sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” diyerek Filistinlilerin kararlılığını vurgulamıştır.

Resepsiyonda özel konuk olan ve SESRIC Eski İstatistik ve Enformasyon Dairesi Direktörü, Türkiye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk konuşmasında, İİT'nin 49 yıl içinde üye ülkeler arasında istikrarlı ve kapsamlı bir çalışma ve işbirliği ile çok etkili bir politik konuma ulaştığını belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Dini ve İslami İlişkiler Danışmanı Sn. Dr. Mahmoud Al-Habbash da El-Quds El-Sharif ve El Aqsa Camii'nin İsrail işgali nedeniyle İslam tarihinin yıkımıyla karşı karşıya olduğunu vurgulamıştır.

İİT, 25 Eylül 1969'da Filistin'in işgal altındaki El-Kudüs El-Şerif Şehrindeki El-Aksa Camii'ne yapılan İsrail’in kundaklama suçunun bir yansıması olarak kurulmuştur.

Dört kıtaya yayılan 57 üye ülkesiyle İİT'nin amacı, Üye Devletler arasında dayanışma ve işbirliğini güçlendirmektir. İİT, dünyadaki yaklaşık 1.8 milyar Müslümanın ortak sesidir. İİT, uluslararası barışı ve uyumu teşvik etmek ruhuyla, Müslümanların çıkarlarını güvence altına almak, korumak ve gözetmek için çalışmaktadır.

Fotoğraflar