Tütün Araştırmaları Soruları (TQS) Verilerinin Harekete Geçirilmesi Çalıştayı
 
Tarih : 12-15 Kasım 2018 Yer : Ankara Türkiye

SESRIC, Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) ve CDC Vakfı ile işbirliği içinde, 12-15 Kasım 2018 tarihlerinde, Ankara'da, "Tütün Araştırma Soruları Verilerinin Harekete Geçirilmesi" üzerine bir Çalıştay düzenlemiştir.

Çalıştaya Azerbaycan, Kamerun, Çad, Fildişi Sahili, Mısır, Gabon, Gambiya, Endonezya, Mali, Moritanya, Nijer, Filistin, Katar, Senegal, Tacikistan, Togo ve Türkiye dâhil olmak üzere 17 İİT üyesi ülkenin Ulusal İstatistik Kurumlarından (NSO) ve Sağlık Bakanlıklarından 43 delege katılmıştır. Çalıştaya CDC, CDC Vakfı ve Türk Yeşilay’ı temsilcileri de katılmıştır.

Çalıştay, "Tütün Araştırma Soruları Anketi’ni mevcut anketlerine dâhil etmeleri için İİT ülkelerine ek bilgi ve teknik destek sağlamayı ve bu ülkelere tütün kontrolünün yaygınlaştırılması ve harekete geçirilmesi için planlarını hazırlama konusunda bir imkân sunmayı amaçlamıştır.

SESRIC Genel Direktörü B.E. Sn. Musa Kulaklıkaya, İİT ülkelerinin 2015 yılında dünyadaki toplam sigara içenlerin % 21'ini oluşturduğu ve İİT ülkelerinde tütün salgınıyla mücadelede uygun politikaların oluşturulabilmesi için sağlam denetim ve izleme mekanizmalarının gerektiğini vurgulamış, SESRIC'in İİT ülkelerinin, Tütün Araştırmaları Sorularını (TQS) mevcut anketlerine dâhil etmeleri kapsamındaki teşvik edici rolüne dikkat çekmiştir. Genel Direktör konuşmasında, TQS'nin, ana tütün kontrol göstergelerinin düzenli olarak izlenmesi ve standartlaştırılması ile bunların diğer risk faktörlerinin denetimiyle entegrasyonunun sağlanmasına ve sürdürülebilirliğinin teşvik edilmesine hizmet eden bir mekanizma olduğunu vurgulamıştır.

Dört günlük çalıştay sırasında katılımcılar, kendi tütün verilerini veya daha önce var olan tütün verilerini kullanarak TQS bilgi notlarını, Tütün özetlerini ve tütün kontrolünün yaygınlaştırılması ve harekete geçirilmesi planlarını hazırlama fırsatını bulmuşlardır. Bu amaçla, katılan NSO'lar ve ilgili ülkelerin Sağlık Bakanlıkları bu çıktıları üretmek için işbirliği yapma imkânı bulmuştur. Çalıştayın sonunda katılımcılar, TQS'nin ulusal anketlere dâhil edilmesi ve ülkelerindeki tütün kullanımının kontrol edilmesi konusundaki deneyimlerini sunmuşlardır.

TQS Entegrasyon Projesi hakkında daha fazla bilgi için, lütfen aşağıdaki sayfayı ziyaret ediniz: http://www.oicstatcom.org/tqs.php

Evraklar::

Sunumlar:

  • SESRIC: TQS Entegrasyon Projesinin Uygulanması (İngilizce)
  • Tütün Araştırmaları Soruları (TQS): GATS'tan Bir dizi soru (İngilizce)
  • TQS Bilgi Notları (İngilizce)
  • Tütün Kontrolü Özeti: Tütün Kontrolü Destekleme Aracı (İngilizce)
  • Kanıta Dayalı Stratejiler: Eylemlere Rehberlik İçin MPOWER Çerçevesinin Kullanımı (İngilizce)
  • Yaygınlaştırma ve Harekete Geçirme (İngilizce)

        Ülke Sunumları: TQS Uygulama Deneyimi

  • TQS'yi Mevcut Anketlere Dâhil Etmede Kamerun Deneyimi (Fransızca)
  • Mısır - Adım Adım 2017 (İngilizce)
  • Endonezya’da TQS Uygulama Deneyimi (İngilizce)
  • Katar'da Tütün Anketleri (İngilizce)
  • Türkiye'de Küresel Yetişkin Tütün Anketi (İngilizce)

Fotoğraflar