SESRIC ve YTB “Müslüman Diasporası: Küresel Barış ve Refah İçin Beklentiler ve Zorluklar” konulu ortak çalıştay
 
Tarih : 12-13 Mayıs 2018 Yer : İstanbul Türkiye

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ortaklaşa 12-13 Mayıs 2018'de, İstanbul’da, "Müslüman Diasporası: Küresel Barış ve Refah İçin Beklentiler ve Zorluklar" konulu bir Çalıştay düzenlemiştir.

Bahse konu Çalıştay, İİT Üyesi Ülkelerinin ana diaspora yetkililerinden akademisyen, bilim insanı, uzman ve hükümet temsilcileri ile bölgesel, uluslararası ve İİT kuruluşlarını ve STK temsilcilerini bir araya getirmiştir.

2 günlük çalıştayda, yurtdışında yaşayan vatandaşlardan sorumlu İİT Üyesi Ülkelerin Diaspora Yetkilileri arasındaki işbirliği fırsatları ele alınmıştır. Çalıştayda, İİT Üyesi Ülkelerin Diaspora topluluklarının ekonomik, sosyal ve politik refahını ve ev sahibi ve menşe ülkelerdeki başarıyı artırmaya yönelik çabalar ve çalışmalar ele alınmıştır.

B.E. Musa Kulaklıkaya, açılış konuşmasında, Küresel Müslüman Diasporası (GMD) Projesinin önemine değinmiş ve anılan çalışmanın amacının gayrimüslim ülkelerde yaşayan Müslüman nüfusla ilgili bir dizi istatistik vb bilgilerden oluşan bir atlas oluşturmak ve Bir yandan Müslüman diyasporasının profilini tespit ederken diğer yandan da karşılaşılan problemleri ve meydan okumaları ev sahibi ülkeler başta olmak üzere İİT ve İİT üyesi ülkelerin yönetimlerinin dikkatlerine sunmak olduğunu belirtmiştir.

Büyükelçi Sn. Musa Kulaklıkaya bu raporun Müslüman Diasporasıyla ilgili sınırlı ve parçalı bilgilerdeki boşluğu doldurmayı hedeflediğini ve bunun türünün ilk kapsamlı çabası olduğunu belirtmiştir.

Ayrıca, Sn. Kulaklıkaya, çalıştayın Müslüman diasporası üzerindeki önemini vurgulayarak, bugünün dünyasında bireylerin ve toplumların daha yakın temasta olduklarını ve Müslümanların bugün dünyanın en büyük diasporalarından birini oluşturduğunu vurgulamıştır.

Yüksek orandaki Müslüman nüfusun Asya-Pasifik, Orta Asya ve Kuzey Afrika’da yaşamayı sürdürmesine rağmen kayda değer bir oran “Gayrimüslim” ülkelerde yaşamaktadır ve bu sayı her geçen gün artmaktadır.

Müslümanların 2030 yılına kadar Avrupa nüfusunun yüzde 8'ini, 2050 yılına kadar Amerika nüfusunun yüzde 2,1'ini oluşturacağı tahmin edilmektedir. Belçika, Kanada ve Hollanda gibi ülkeler, 2030 yılına kadar 1 milyondan fazla Müslümana ev sahipliği yapacak ilk yedi ülke arasında olacaktır.

Dünya’nın Müslüman nüfusunun beşte birinden fazlası bugün Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’da yaşamaktadır. Pew Araştırma Merkezi, 2017'de ABD'de yaşayan yaklaşık 3,5 milyon Müslüman olduğunu tahmin etmektedir. Öte yandan, Avrupa'daki Müslümanlar Yıllığı'nda sunulan tahminlere göre, 2016 yılında Müslüman nüfusun tahmini büyüklüğü 25 milyon civarındadır. Eğer bu sayıya Rusya Federasyonu'nda yaşayan yaklaşık 20 milyon Müslümanı da eklenirse, Avrupa'daki Müslüman nüfusu 45 milyona ulaşmaktadır.

Bu rakamlar, diaspora Müslüman topluluklarının büyüklüğünün hızla arttığını ve bu nedenle yalnızca onların sorunlarına ve zorluklarına dikkat etmekle kalmayıp, onların aynı zamanda ülkelerinin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik yaşamlarına daha fazla ve etkili bir katkıda bulunmalarını sağlayacak koşulların ve fırsatların iyileştirilmesine dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Rapor ayrıca, Gayrimüslim ülkelerdeki Müslüman toplulukların temel kaygısının ırkçılık, İslamofobi, kurumsal ve toplumsal ayrımcılık olduğunun altını çizmektedir.

Örneğin, Londra'daki katılımcıların % 56.1'i ırkçılık ve İslamofobya'nın Birleşik Krallıkta yaşamanın en temel zorluğu olduğunu belirtmiştir. Ancak, bunların % 72.7'si dini ve kültürel özgürlüğün bu ülkede yaşamanın en büyük avantajı olduğunu belirtmiştir.

Öte yandan çalıştay, Müslüman Diaspora işlerinin mevcut durumunun değerlendirilmesine olanak sağlamıştır. Çalıştay ayrıca, yurtdışında yaşayan Müslüman nüfusa yönelik İİT ülkeleri arasında daha fazla işbirliği ve dayanışma sağlamak açısından gerekli adımları atmak için fikir ve görüş alışverişinde bulunulması ve çalıştayın ilgili sonuçlarını belirleme olanağı sunmuştur.

Evraklar

Sunumlar

İlk Gün:

  • GMD Çalıştay Sunumu (İngilizce)
  • İngiltere Müslüman Diasporası Muhammad Abdul BARİ (İngilizce)
  • Müslüman Diasporası - Var olan ve ortaya çıkan Zorluklar - Sunum (İngilizce)
  • Afganistan’ın Tanıtımı (İngilizce)
  • Pakistan’ın Tanıtımı (Zahid Mustafa) (Zahid Mustafa) (İngilizce)
  • Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBU) Sunumu-Gürol Baba (İngilizce)

İkinci Gün:

Fotoğraflar