SESRIC, Fas'ta, Çocuktan Sorumlu 5. İslam Bakanlar Konferansı sırasında Çocukların Durumu Raporu'nu Tanıttı
 
Tarih : 21-22 Şubat 2018 Yer : Rabat Fas

SESRIC, 21-22 Şubat 2018 tarihlerinde Fas'ın Rabat kentinde, “Güvenli Çocukluğa Doğru” konulu Çocuktan Sorumlu 5. İslam Bakanlar Konferansı sırasında İİT Üyesi Ülkelerdeki Çocukların Durumu Raporu'nu tanıtmıştır.

Raporun ana başlıkları Kasım 2013'te Azerbaycan'ın Bakü kentinde düzenlenen Çocuktan Sorumlu 4. İslam Bakanlar Konferansı kararını uygulamak üzere düzenlenen konferansta SESRIC’te Araştırmacı olarak görev yapmakta olan Sn. Mazhar Hussain tarafından sunulmuştur.

Bahse konu raporda, çocuk sağlığı, beslenmesi ve gıda güvenliği, temel eğitimi, korunması ve refahı ile ilgili en son karşılaştırılabilir veriler ve eğilimler incelenerek İİT üyesi ülkelerdeki çocukların durumu ile ilgili kapsamlı bir analiz sunulmaktadır.

Raporun bulgularına göre İİT üyesi ülkeler, nüfuslarının üçte birinden fazlasının 15 yaş altı olması sebebiyle en genç demografik dağılıma sahiptir. Bu, bebekler ve küçük çocuklar için sağlık, eğitim, gıda, rekreasyon ve sosyal koruma hizmetlerine olan yoğun talebin altını çizmektedir.

Rapora göre, birçok İİT üyesi ülke, yıllar içinde, çocukların sağlığa erişimine ilişkin haklarını yerine getirme konusunda temel sağlık hizmetlerine her zamankinden daha fazla yatırım yaparak önemli ilerleme kaydetmiştir.

İİT grubu içerisinde doğum öncesi bakım, doğum sırasında nitelikli uzmanlık, aşılama ve zatürree, ishal ve sıtmaya yönelik erken müdahale gibi tedavilerin uygulanmasında önemli başarı hikâyeleri bulunmaktadır. Bu çabaların neticesinde, 1990'dan bu yana çocuk ölümleri % 52 azalmıştır. Ancak, bu kayda değer ilerlemeye rağmen çocuk ölümlerini azaltmada en az ilerleme bir grup olarak İİT ülkelerinde gerçekleşmiştir.

Ayrıca raporda, İİT üyesi ülkelerde çocuk beslenmesi ve gıda güvenliğinin bir başka önemli endişe kaynağı olduğu vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, ishal, zatürre ve sıtma gibi sık görülen hastalıklardan kaynaklanan çocuk ölümü riski İİT üyesi ülkelerde oldukça yüksek seviyelerde kalmış ve birçok çocuk, yetersiz beslenme ile A vitamini, iyot ve demir gibi hayati mikro besinlerin eksikliklerinden kaynaklanan fiziksel ve zihinsel bozukluklardan muzdariptir. 2010-2015 yıllarında İİT üyesi ülkelerdeki çocukların yaklaşık üçte biri bodur, %18'i zayıf, %9'u sıska ve %6'sı ise aşırı kiloludur.

Rapora göre, bu olumsuzluklar WHO ve UNICEF tarafından önerilen uygun çocuk besleme uygulamalarıyla büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir olsa da, İİT ülkelerindeki bebeklerin sadece %39'u doğumun ilk saatinde emzirilebilmiş, %33'ü yaşamlarının ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmiştir ve bebeklerin %58'i ise 6 ile 8 aylıkken ek gıdaya geçmiştir.