İİT İstatistik Komisyonu Yedinci Oturumu Ankara’da gerçekleştirildi
 
Tarih : 02-03 Mayıs 2018 Yer : Ankara Türkiye

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile İslam Kalkınma Bankası (İKB) tarafından düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İstatistik Komisyonu’nun Yedinci Oturumu 2-3 Mayıs 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

SESRIC Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya 31 İİT ülkesinden Ulusal İstatistik Kurum Başkanları ve üst düzey yetkililerin yanı sıra İİT Genel Sekreterliği, İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK), Birleşmiş Milletler İstatistik Birimi (UNSD), BM Nüfus Fonu (UNFPA), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Körfez İşbirliği Konseyi İstatistik Merkezi (GCC-STAT), 21. Yüzyıl İstatistikte Kalkınma Ortaklığı (PARIS21), Sahra Altı Afrika Ekonomik ve İstatistiksel Gözlemevi (AFRISTAT) ve Arap Ülkeleri İstatistiki Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (AITRS) gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri de katıldı.

İslam ülkelerinin istatistik kapasitelerini geliştirmelerine destek olan ve ulusal istatistik kurumları arasında projeler geliştirip koordine eden dinamik bir platform olan İİT İstatistik Komisyonu’nun bu yılki toplantısının önemli gündem maddeleri arasında 2016 yılından itibaren küresel gündemi yakından ilgilendiren Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve bu hedeflerin izlenmesi ve raporlanması ile ilgili konular yer aldı.

İlki 2011 yılında yapılan ve bu sene yedincisi düzenlenen oturum çerçevesinde; “Nüfus Sayım Pratikleri ve Nüfus Kayıt Sistemleri’nin 2020 Nüfus ve Konut Sayımları Çerçevesinde Geliştirilmesi” ve “Göç İstatistiklerinin Üretim, Yayım ve Kullanımının İyileştirilmesi” başlıklı konular ele alındı. Ek olarak, İİT İstatistik Komisyonu’nun bir sonraki Stratejik Vizyon Belgesi hakkında fikir alışverişinde bulunan üye ve katılımcılar, Komisyon Sekretaryasını yürüten SESRIC’in gerçekleştirdiği faaliyetleri de rapor ve sunumlar aracılığıyla dinleme fırsatı buldular.

Hem uluslararası kuruluş temsilcileri hem de toplantıya katılan üye ülkeler gündem maddeleri üzerine bilgi ve tecrübelerini paylaşarak aralarında oluşabilecek işbirliği olanaklarını değerlendirdiler.

Verimli bir çalışma gerçekleştiren Komisyon, birçok önemli konuyu karara bağlarken üye ülkeler arasında istatistik alanında iş birliği mekanizmalarını yeniden değerlendirip yeni hedefleri belirlemiş oldu. Komisyon bir sonraki toplantısını 2019 sonbaharında gerçekleştirmeyi kararlaştırdı.

Daha fazla bilgi için (English)