SESRIC, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından düzenlenen ‘Birleşik Helal Gıda Standartları ve Prosedürleri’ konulu foruma katıldı
 
Tarih : 09-10 Aralık 2015 Yer : Cidde Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’ın başkenti Cidde’de düzenlenen ortak helal gıda standartını ve prosedürlerini ele alan iki günlük toplantıya İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya katıldı. Toplantıya ayrıca aralarında İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), İslam Fıkıh Akademisi (IIFA), İslam Kalkınma Bankası (IDB) Grubu ve çok sayıda hükümet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve uzmanlar katıldı.

SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Kulaklıkaya, yaptığı açılış konuşmasında özellikle Güney Doğu Asya’daki birçok İİT Üye Ülkesinin helal gıda üretiminin yerel ekonomilerin büyümesine katkısı olduğunu belirterek, helal gıda üretiminin zamanında hükümetlerin önderliğindeki inisyatiflerle başladığını hatırlattı. Büyükelçi Kulaklıkaya, SESRIC’in yıllardır birleşik helal standart ve prosedürlerinin geliştirilmesini ve İİT Üye Ülkeleri içinde ve diğer ülkelerde helal gıda sektörünün tanıtımını desteklediğini kaydetti.

SESRIC kıdemli araştırmacısı Mazhar Hussain de toplantı çerçevesinde, “İİT Üye Ülkelerinde Helal Gıda Endüstrisi- İmkanlar ve Tehlikeler” konulu sunum yaptı.

İİT, helal ürün pazarının yaklaşık 2,3 trilyon dolar olduğu, bu miktarın 1,4 trilyon dolarının gıda, 506 milyar dolarının eczacılık ürünleri, 230 milyar dolarının ise kişisel bakım ve kozmetik ürünleri ile diğer sektörlere dağıldığını bildiriyor. Şu anda helal ürün sertifikasyonu alanında faaliyet gösteren özel, resmi ve yarı resmi 122 kurum bulunuyor.