SESRIC ve BM Nüfus Fonu (UNFPA) Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı
 
Tarih : 02-04 Aralık 2015 Yer : Ankara Türkiye

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) arasında 2 Aralık 2015 tarihinde Ankara’da Monec Otel’de mutabakat zaptı imzalandı.

SESRIC ve UNFPA, imzalanan mutabakat zaptı ile ortaklaşa “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Nüfus, Üreme, Anne-, Yeni Doğan ve Çocuk Sağlığı Uzmanlar Ağı (OIC RMNCH Network)” oluşturmayı kararlaştırdı.

Mutabakat zaptı SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ve UNFPA Arap Devletleri Bölge Müdürü Sayın Mohamed Abdel-Ahad tarafından imzalandı.

Mutabakat Zaptı töreninde konuşma yapan SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Kulaklıkaya kadınların, bebeklerin ve çocukların sağlık durumunun iyi olmasının sürdürebilir kalkınma için çok önemli olduğunu belirterek, İİT Üye Ülkelerinde bu konuyla ilgili yapılacak çok işin olduğunun altını çizdi. Büyükelçi Kulaklıkaya, üreme, annelik, yeni doğan ve çocuk sağlığı konularındaki görüşmelerde özellikle diğer ülkelerin gerisinde kalan ülkelerde ilerlemenin arttırılmasına yönelik metotlar üzerinde durulacağını kaydetti. Ortak anlaşmayı imzalayarak, İİT Üye Ülkelerinde yenilikçi fikirler, problemleri ortadan kaldırma ve bilginin yayılması için uygun bir platformun oluşturulacağına inandığını ifade eden Büyükelçi Kulaklıkaya, UNFPA Arap Devletleri Bölge Müdürü Abdel-Ahad’a böyle bir organizasyon düzenlenmesine sağladığı katkılar için teşekkür etti.

UNFPA Arap Devletleri Bölge Müdürü Abdel-Ahad, UNFPA’nin SESRIC gibi bir kuruluşla beraber böyle bir girişimde çalışmasının ayrıcalıklı olduğunu belirtti. Abdel-Ahad, OIC RMNCH Network inisiyatifinin amacının anne ve çocuk ölümlerinin azaltılmasını hızlandıran ve yenilikçi fikir değişiminde bulunan bir bilgi toplumu oluşturmak olduğunu ifade ederek, böyle bir ağın kurulmasının her zamankinden daha önemli olduğuna inandıklarını belirtti. Günümüzde anne ölümlerinin beşte üçünün insanî kriz yaşanan yerlerde meydana geldiğini hatırlatan Abdel-Ahad, her gün 507 kadın ve genç kızın doğumda yaşanan komplikasyonlar ve acil durumdan dolayı hayatını kaybettiğini vurguladı. Abdel-Ahad, birlikte ülkelerin ve toplumların dayanıklılığını artırarak kadınların ve gençlerin sağlık durumunu ve haklarını önceliklerinin merkezine almaları gerektiğini kaydetti.

SESRIC’in merkezinde düzenlenen iki günlük “İslam İşbirliği Teşkilatı RMNCH Uzmanlar Ağı” Toplantısına aralarında Cezayir, Mısır, Tunus, Malezya, Endonezya ve İran’ın bulunduğu yaklaşık 20 ülkeden uzmanlar katılım sağladı.