İİT Ekonomik Görünüm 2015
 
Tarih : 23-26 Kasım 2015 Yer : İstanbul Türkiye

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülkelerindeki Ekonomik Görünüm 2015 Raporu’nu tamamladı. SESRIC, “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 2015 Ekonomik Görünümü” Raporunu, ISEDAK’ın 23-26 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlediği 31. Oturumu’nda tanıttı.

Raporun önemli ve dikkat çeken bölümleri SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya tarafından toplantıda sunuldu.

İİT 2015 Ekonomik Görünüm, son beş yıllık dönemde (2010-2014) toplanan verileri birleştirilerek, İİT Üye Ülkeleri için önemli ekonomik göstergelerdeki eğilimler raporda analiz edilmiştir. Raporda, gelişmiş ve İİT üyesi olmayan ve gelişmekten olan ülkeler dünya ortalaması ile karşılaştırarak farklı eğilimler incelenmiştir. Raporda dikkat çeken bir diğer bölüm ise; İİT Üye Ülkelerinin ekonomik kalkınma ve ilerlemenin artırılmasında yaşanılan kısıtlamalar ve zorluklar mukayese edilmiştir.

2015 yılında yayımlanan raporda özellikle İİT Üye Ülkelerinde yatırımın teşvik edilmesiyle ilgili özel bir kısım ayrılmıştır. Rapora göre, kamu sektörü büyük ölçüde yatırımlar yaparak ekonomileri değiştirmek için öncü rol alabilir. Ancak bu tür yatırımlarda kısıtlamalar ve yetersizlikler gözlemlenmektedir. Kamu sektörü tarafından yapılan yatırımların iyileştirilmesi gerekmektedir. Verimlilik ve yatırımsal projelerinin rekabet gücünü artırmak için özel sektörün dinamizmini kullanmak zaruri bir ihtiyaçtır.

Rapor bu bağlamda kamu yatırımlarının verimliliğini artırmak, özel yatırımlardan yararlanmak ve İİT Üye Ülkelerinde daha fazla yabancı yatırımcı çekmek için bazı politik öneriler sunmaktadır.

Öte yandan rapor, İİT Üye Ülkelerinin bu konudaki başarılarının olmazsa olmaz koşulu olarak; beşeri sermayenin ve altyapının daha fazla yatırım yapması, makro ekonomik ortamın artırılması, reformların tamamlanması, kurumların kalitesinin yükseltilmesi gibi acil reformlara bağlı olduğunun özellikle altını çizmektedir.

Raporu’nu okumak için tıklayın (İngilizce) (Arapça) (Fransızca)