Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nun 8. Zirvesi
 
Tarih : 14-16 Ekim 2015 Yer : İstanbul Türkiye

Türkiye’nin Başkanı olduğu Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nun 8. Zirvesi (Global Forum on Migration and Developement) “Ortaklığın Güçlendirilmesi: Sürdürebilir kalkınma için İnsan Hareketliliği” konulu toplantı 14-16 Ekim 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.

1 Temmuz 2014’ten itibaren Türkiye’nin Başkanı olduğu Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’na 150 ülkenin temsil edildiği, BM Genel Sekreter Vekili, BM Mülteciler Yüksek Komiseri, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi, BM Genel Sekreterinin Uluslararası Göç Özel Temsilcisi, Avrupa Birliği Göç- İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların üst düzey yetkilileri ile sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 600 temsilci katıldı.

Açılış konuşması Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapılan Zirve’ye, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya da katılmıştı. Toplantıya İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği Ekonomik İlişkiler Departmanı Genel Direktörü Büyükelçi Mouhamadou Doudou Lo, SESRIC Kıdemli Araştırmacı Dr. Kenan Bağcı ve SESRIC araştırma görevlisi, Esma Demirtaş da katıldılar.

Forumun ana teması; devletler, uluslararası örgütler, sivil toplum ve özel sektör arasındaki işbirliğini geliştirerek etkin bir uluslararası göç yönetimi koordinasyonu sağlamak.

Küresel Göç ve Kalkınma Forumu'nun 8. Zirvesi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. 

2006 yılında BM “Uluslararası Göç ve Kalkınma Konusu Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı” (High-Level Dialogue on International Migration and Development) nezdinde alınan bir karar gereği, Küresel Kalkınma ve Göç Forumu oluşturulmuştu.

Forum, 2014 yılında İsveç’in dönem başkanlığında Stockholm’da toplanmıştı. Gelecek yıl Forum Başkanlığı  Bangladeş’te olacak.