“Kuds-ü Şerif’in Turizm Potansiyeli” Çalıştayı
 
Tarih : 24-25 Kasım 2015 Yer : İstanbul Türkiye

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Sekizinci Turizm Bakanlar Konferansı’nın kararı uyarınca Kuds-ü Şerif’in 2015 Turizm Şehri seçilmesi münasebetiyle İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Filistin Devleti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte 24-25 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da “Kuds-ü Şerif’in Turizm Potansiyeli” konulu özel bir çalıştay düzenledi.

Kuds-ü Şerif’in turizm potansiyeli ile ilgili görüş, bilgi ve uzmanlık alışverişi sağlayıp, 2015 yılında Nijer Cumhuriyeti’nde düzenlenecek olan İİT Turizm Bakanları Konferansı’nın (ICTM) 9. Oturumu için somut öneriler formüle etmeyi amaçlayan çalıştaya İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Hameed A. Opeloyeru, Milli Eğitim Eski Bakanı ve Filistin Özel Koordinatörü Vehbi Dinçerler, Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Mehmet Görmez, Ürdün Turizm ve Eski Eserler Bakanı Sayın Nayef Al-Fayez ve Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa‘nın yanı sıra çok sayıda İİT Üye Ülke Temsilcileri ve Uzmanları, Filistin Turizm Dernekleri ve Seyahat Acentaları, Özel Sektör Temsilcileri, Uluslararası Kurumlar ve Akademisyenler de katıldı.   

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, Kudüs’ün zengin tarihe, kültüre ve mirasa sahip olduğunun belirterek, bu nedenlerden dolayı turizm alanında yüksek potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Büyükelçi Kulaklıkaya, yaptığı konuşmada sürdürülebilir turizm kalkınmasının  Kudüs’ün kendi özgünlüğünü korumasına yardımcı olacağını belirterek, aynı zamanda olumlu ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerin  Filistinlileri güçlendirme konusundaki önemine de dikkat çekti.

Filistin Devleti Kültür ve Turizm Bakanı Rula Ma'ayah’ın konuşmasını okuyan  Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, İsrail’in işgali altındaki zorluklar, engeller ve kısıtlamaları belirterek, Müslüman cemaatin Filistinlilerin Kuds-ü Şerif’i ziyaretlerinde oluşturulan prosedürler ve sınırlandırmalara karşı direnmeye devam etmeleri gerektiğini vurguladı. Bakan Ma'ayah’ın açıklamasında İstanbul’da düzenlenen çalıştayda oluşturulan tavsiye ve önerilerle İİT Üye Ülkeleri arasında sinerji oluşturma imkanının olduğu da kaydedildi.  

İİT Genel Sekreterliği Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Hameed A. Opeloyeru,  İİT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani’nin konuşmasını aktardı. Açıklamada birlikte çeşitli programlar ve projeler üzerinde çalışılması gerektiği belirtilerek, kaynakların oluşturulmasına, kapasitelerin arttırılmasına, altyapının ve Filistin’deki turizm destek hizmetlerinin geliştirilmesine ihtiyaç olduğu kaydedildi. İİT Genel Sekreteri Madani,  Filistin ve Kuds-ü Şerif davasına hizmet etmek için kamu özel hizmetindeki işbirliğinin güçlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Milli Eğitim eski Bakanı ve Filistin Özel Koordinatörü Vehbi Dinçerler, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, Ürdün Turizm ve Eski Eserler Bakanı Sayın Nayef Al-Fayez ve Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Mehmet Görmez de konuşmalar yaptı.

Çalıştayda dört ayrı çalışma oturumunda “Kuds-ü Şerif’te Turizm: Güncel Durum, Sorunlar ve Beklentiler”, “Kuds-ü Şerif’te Turizm ve Miras Korunması”, “Turizm Politikası, Kuds-ü Şerif’te Planlama ve Kapasite Geliştirilmesi” ve “Kuds-ü Şerif’te Turizm Alanında; Pazarlama, Tanıtım ve Rekabetçilik” konu başlıkları altında fikir alışverişinde bulunuldu. 

Fotoğraflar