İİT Sağlık Raporu 2015
 
Tarih : 17-19 Kasım 2015 Yer : İstanbul Türkiye

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerindeki Sağlık Raporu 2015’i tamamladı. SESRIC, “İİT Sağlık Raporu 2015”i İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 5. Sağlık Bakanları Konferansı kapsamında tanıttı.

Rapor, 2014-2023 İİT Stratejik Sağlık Programı Eylemi’nde (OIC-SHPA) belirlenen altı tematik işbirliği alanlarına göre yapılandırılmıştır. Bunlar: Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi; Hastalık Önleme ve Kontrolü; Annelik, Yeni Doğan, Çocuk Sağlığı ve Beslenme; İlaçlar, Aşılar ve Tıbbi Teknolojiler; Acil Sağlık Müdahele ve Müdaheleler; Bilgi, Araştırma, Eğitim ve Yasal Savunma.

Raporun ilk bölümü, İTT Üye Ülkelerindeki sağlık durumunun kısa özetini sunmaktadır. İkinci bölümünde İİT Üye Ülkelerindeki sağlık sisteminin performansını, sağlık harcamaları ve finansmanı, sağlık iş gücü ve sağlık altyapısını değerlendirmektedir. Üçüncü bölümde ise annelik, yeni doğan- çocuk sağlığı ve beslenme konuları anne ve çocuk ölümlerini ele alarak değerlendirilmektedir. Raporun dördüncü bölümünde bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar, hastalıkların beraberinde getirdiği ölümler ve büyük risk faktörleri belirleme ele alınıp analiz edilmektedir. Beşinci bölümde ise İİT Üye Ülkelerinde ilaçların, aşı, tıbbi teknoloji üretimi ve tedarik mekanizmaların durumunu ele alıyor.
Raporun altıncı bölümünde İİT Üye Ülkelerinde mevcut kaynakların, acil sağlık müdahalesi için kapasitelerin ve müdahele mekanizmalarını aydınlatmaya çalışılırken, sağlık sektöründe bilgi yönetimi ve analiz, stratejik planlama ve koordinasyon ve hizmet sunumu ile ilgili konulara da değinilmektedir. Yedinci bölümünde İİT Üye Ülkelerinde sağlık eğitimi kalitesini, ilaç kullanımı konusundaki bilinçliliği ve ilaçların akıl dışı kullanımını araştırarak, üye ülkelerde bilgi düzeyini, eğitimi ve sağlık sonuçlarına odaklanılmaktadır. Raporun son kısmında ise elde edilen bulgular değerlendirerek toparlanmış ve özet olarak sunulmuştur.

Raporda İİT Üye Ülkelerinde sağlık durumunun düzelmesi için ulusal, İİT Üye Ülkeleri içinde ve uluslararası işbirliği düzeyinde uygulamaların geliştirilmesini amaçlayan siyasi öneriler bulunulmaktadır.

Raporu okumak için tıklayın (İngilizce) (Arapça) (Fransızca)