Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine: İİT Üye Ülkelerinin Beklentileri ve Zorlukları
     
Tarih : 06 Ocak 2017

Ocak 2016’da, 2030 yılına kadar yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmek ve iklim değişikliğinin üstesinden gelmek için belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) yürürlüğe girmiştir. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, diğer bir deyişle Küresel Hedefler, tüm dünyanın 2015 yılına kadar yerine getirmek için taahhütte bulunduğu sekiz yoksullukla mücadele hedefi olan Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin (MDG) üzerine inşa edildi. 2000 yılında kabul edilen Binyıl Kalkınma Hedefleri, yoksulluğu, açlığı, hastalıkları, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve su ve sanitasyona erişememeyi azaltmak gibi pek çok konuyu ele aldı.

Daha önceki Binyıl Kalkınma Hedefleri performansına dayanarak, İİT Üye Ülkelerinde bir çok konuda girişimlerin tamamlanmadığı izlenmektedir.

2030 Gündemi göz önüne alındığında Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine geçiş döneminin bütün ülkeler için karmaşık bir konu olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, İİT Ülkeleri, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin sunduğu yeni talep ve fırsatları ele almak için Binyıl Kalkınma Hedefleri’ni uygulamadaki deneyimlerden edindikleri tecrübeleri dikkate almalı ve yeni hedeflerin uygulamasında bunları göz önünde bulundurmalıdırlar.

“Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine: İİT Üye Ülkelerinin Beklentileri ve Zorlukları” konulu rapor beş bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmının ardından, 2. bölümdeİİT Ülkelerinin Binyıl Kalkınma Hedefleri performanslarından belli hedefleri seçerek mevcut olan en son veriler gözden geçirilmektedir. 3. bölümde MDG’ler ile SDG’ler arasındaki ilişki vurgulanarak Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden çıkarılan dersleri detaylı analiz edilip, SDG dönemine hazır oldukları ayrıntılı bir şekilde çizilmektedir. Raporun 4. Bölümünde, SDG’lerin İİT Ülkelerinde uygulanması konusundaki beklentiler ve zorluklar analiz edilmektedir.Örneğin, SDG’leri ulusal politikalara ve planlara entegre etme; SDG'lerin koordinasyonu, yönetimi ve uygulanması için kurumsal mekanizmalar geliştirmek veya ilerlemenin etkin bir şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi için gerekli verileri üretmede ulusal istatistik kurumlarının kapasitelerini arttırmak gibi. Raporun son bölümünde sonuç tespitlerine yer verilmektedir.

Raporun Elektronik Versiyonu

  • Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine: İİT Üye Ülkelerinin Beklentileri ve Zorlukları (İngilizce)